Inhimillisiä ratkaisuja ilmastokriisiin

Ilmastonmuutos on aikamme vaikein haaste, ja kriisi pahenee koko ajan. Toimettomuutta perustellaan usein sillä, että väitetään ilmastotoimien tuhoavan työpaikat tai tekevän normaalin elämän mahdottomaksi. Haluan haastaa tämän käsityksen.

Jyväskylä voi olla hiilineutraali kaupunki ilman, että se aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia tai hankaluutta kaupunkilaisille. Tärkeintä on, että kaupunkilaisten tarvitsema lämpö ja sähkö tuotetaan puhtaasti. Kaupungin energia- ja vesiyhtiö Alvan on joka tapauksessa pakko tehdä 2020-luvun aikana isoja investointeja vanhojen voimalaitosten ja putkien uusimiseksi. Kun teemme nämä investoinnit järkevästi ja edistämme kaupunkilaisten fiksua liikkumista, samanaikaisesti suojelemme ympäristöä, teemme elämästä helpompaa ja säästämme rahaa.

Energiateollisuus ry on arvioinut, että 20 % Suomen kaukolämmöstä voitaisiin saada ottamalla talteen hukkalämpöä. Hukkalämpöä voidaan jo nyt saatavilla olevalla teknologialla saada tehokkaasti takaisin esimerkiksi ilmanvaihdon poistokanavista ja viemärivedestä. Lisäksi rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa remonteilla. Lisäksi laajamittainen maalämmön hyödyntäminen voidaan aloittaa jo nyt.

Pidemmällä aikavälillä voidaan Jyväskylässäkin ottaa käyttöön pienydinvoimala, eli SMR-reaktori, tai geoterminen, syvälle maankuoreen porattava lämpökaivo. Tämän vuoksi en kannata ennenaikaisia investointeja pelkän puuhakkeen polttoon tarkoitettuun voimalaitokseen.

Yksityisautoilu kuuluu Jyväskylään jatkossakin. Kaupungin laidoilta palveluiden pariin pääsemiseksi se on välttämätöntä. Samalla voimme kuitenkin vähentää autoilun tarvetta edistämällä eheää kaupunkirakennetta kaavoituksella, kehittämällä pyöräilyolosuhteita ja parantamalla joukkoliikennettä huomattavasti nykyisestä. Myös yksityisautoilua voidaan puhdistaa parantamalla biokaasun jakelua Jyväskylässä ja lisäämällä sähkölatauspisteitä julkisten rakennusten parkkipaikoille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *