Asuinalueiden kehittäminen

Jyväskylässä asuminen on edullisempaa kuin useimmissa muissa kasvukeskuksissa. Jyväskylän asukkaat ovat kuitenkin myös pienituloisempia: opiskelijoita ja pienipalkkaisia töissäkäyviä on paljon. Kaupunkia pitää rakentaa siten, että asukasluvun kasvaessa vuokrataso ja omistusasuntojen hinnat pysyvät kurissa. Useamman Jyväskylästä valmistuvan opiskelijan toivoisi löytävän kaupungista paitsi työpaikan, myös edullisen ensiasunnon itselleen. Samoille asuinalueille on saatava sekä vuokra-asuntoja että omistusasumista, ghettoutuminen ja eliittialueiden muodostuminen on estettävä.

Asuinalueet on suunniteltava niin, että niiltä löytyvät asukkaille riittävät arkiset yksityiset palvelut. Kaikissa kaupunginosissa tulee olla oma lähikirjasto. Päiväkotien ja alakoulujen tulee olla lähellä lasten koteja. Terveyspalveluiden tulee olla helposti saavutettavissa kaikkialta Jyväskylästä.

Kaupunkiluonnosta ja virkistysalueista on pidettävä huolta: Jyväskylässä parasta on se, että luonto on lähellä. Sienestämään ja marjastamaan pääsee kävellen. Kaupungin lähialueilla on rikas lajisto, joka tarjoaa elämyksiä niin lintubongareille kuin satunnaisille retkeilijöillekin. Jyväskylä on Suomen liikunta- ja urheiluelämän keskus. Sen tulisi näkyä myös kaupunkilaisten arjessa ja mahdollisuuksissa harrastaa ulkolajeja viihtyisissä ympäristöissä läpi vuoden.

Pähkinänkuoressa:

– Kaavoitus ja luvitus kuntoon: vauhtia päätöksiin, palveluiden saatavuus ja alueella liikkuminen parempaan mietintään.

– Omistusasuminen ensiasunnon ostajienkin ulottuville: kerrostalokaksioita ja -kolmioita rakennettava lisää.

– Vuokra- ja omistusasuminen samoille asuinalueille, ei ghettoja tai eliittialueita.

– Viheralueet ja liikuntapaikat pidettävä hoidettuina ja kunnossa.