Työ ja yrittäminen

Kaikki työpaikat syntyvät osaamisen, tekevien käsiä, fiksun idean ja tarvittavan pääoman ollessa samaan aikaan samassa paikassa. Jyväskylässä on osaamista ja paljon nuoria, aikaansaavia ihmisiä. Mitä voisimme tehdä, että yhä useammin tämä muuttuisi fiksuiksi ideoiksi ja sitä kautta uusiksi yrityksiksi ja työpaikoiksi?

Jyväskylän kaupungilla on jo nyt yrityshautomotoimintaa, Ammattikorkeakoulussa on vahvaa yrittäjyysosaamista ja kaupunki pyrkii luomaan yleisesti hyvää toimintaympäristöä yrityksille. Tähän työhön tulee panostaa nykyistä enemmän ja korkeakoulujen lisäksi hakea rohkeita kokeilijoita myös konepajoista ja mopin varresta.

Aloittaville yrittäjille tarvitaan kattava neuvontapalvelu, jonka kautta saa selville, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ja miten asiat hoidetaan vähimmällä vaivalla ilman että tulee sanomista, oli kyse sitten taloushallinnosta, lainoista tai työntekijän palkkaamisesta. Kaupungin pitää tehdä kokeilevia hankintoja, joilla pyritään saamaan parempia ratkaisuita ja samalla haastetaan pieniä tekijöitä näyttämään kyntensä.

Jyväskylän työttömyys on kestämättömän korkealla tasolla. Tarvitaan suoria toimia työllisyyden parantamiseksi. Kaikille halukkaille työttömille on saatava mahdollisuus päästä mielekkään koulutuksen piiriin. Työttömille on tarjottava palkallista harjoittelua ja oppisopimuspaikkoja myös kaupungin ja sen omistamien yritysten toimesta. Työllisyyden hoidossa on tehtävä tiivistä yhteistyötä kansalaisjärjestöjen ja paikallisten yritysten kanssa.

Pähkinänkuoressa:

– Kaupungin yrityshautomotoiminta ja yrittäjäneuvonta kuntoon yhteistyössä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

– Yrityksille hyvä toimintaympäristö: Joustava ja nopea kunnallinen päätöksenteko, kaavat ja luvat nopeassa järjestyksessä.

– Kaikille halukkaille työttömille taattava pääsy koulutukseen tai työharjoitteluun. Nuorten työllisyys etusijalla.

– Asuinalueiden palveluliiketiloista pidettävä huolta, keskustassa terassi- ja kojumyyntitoimintaa kehitettävä elävämmän kaupunkikuvan luomiseksi. Kauppatori siirrettävä paikallisliikennebussien viereen.