Pienempiä kouluja ja päiväkoteja vai pienempiä ryhmiä?

kirjoittaja

in

Helsingissä on vaalien alla käyty keskustelua jättipäiväkodeista ja -kouluista erityisesti Helsingin Sanomien käynnistämän keskustelun myötä. SDP taas on nostanut keskeiseksi valtakunnalliseksi vaaliteemakseen enintään 20 oppilaan ryhmät peruskoulussa. Kuntavaalit käydään tiukan taloudellisen tilanteen vallitessa ja kaikkia mahdollisia hyviä asioita emme valitettavasti voi toteuttaa.

Jos pitää valita, nostetaanko tärkeysjärjestyksen kärkeen ryhmäkokojen pienentäminen vai koulu- ja päiväkotiyksiköiden koon pienentäminen, minusta meidän on valittava pienemmät ryhmäkoot. Koska tämä näkemys varmasti herättää kysymyksiä, haluan perustella sen kunnolla.

Ensinnäkin ryhmäkokoihin on paljon helpompi vaikuttaa nopeasti kuin päiväkotien tai koulujen kokoon. Uusille koulu- ja päiväkotirakennuksille paikan löytäminen on Helsingin kokoisessa kaupungissa vaikeaa. Päälle tulee suunnittelu byrokratioineen ja rakennuttaminen. Valtuustokausi ehtii päättyä ennen kuin mitään on saatu tehtyä. Opetus- ja kasvatushenkilökuntaa sen sijaan voidaan palkata, jos vain on rahaa. Toiseksi ryhmäkokojen pienentäminen helpottaa myös ison päiväkodin tai koulun mukanaan tuomia haasteita. Hallittavan kokoinen ryhmä tuo turvallisuuden tunnetta ja rauhaa. Pienemmässä ryhmässä jokainen lapsi on mahdollista kohdata yksilöllisesti.

Uskon myös vahvasti, että ryhmän koolla on enemmän merkitystä lasten hyvinvointiin ja kehitykseen kuin koulun tai päiväkodin kokonaislapsimäärällä. Isommassa yksikössä voidaan myös helpommin pitää kiinni ryhmän enimmäiskoosta. Pienessä koulussa voi käydä niin, että kun kolmanteen ryhmään ei riitä riittävästi oppilaita, oppilaat jaetaan kahteen ryhmään, vaikka se tekee molemmista ylisuuren.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei isojen yksiköiden ongelmia pitäisi ottaa tosissaan tai pyrkiä ratkaisemaan. Yksi toimiva keino on se, että eri ikäiset lapset tulevat eri sisäänkäynneistä ja ulkoilupihoja on rakennuksen eri puolilla. Koulussa päivän alkua ja loppua voidaan porrastaa välituntien lisäksi, päiväkodissa vastaavasti ulkoiluaikoja. Tämä ei ratkaise esimerkiksi ulkopihojen kulumista, mutta etenkin päiväkodeissa voidaan käyttöön ottaa myös lähialueen leikkipuistoja.

Isojen koulujen ja päiväkotien suhteen joudumme Helsingissä käymään tasapainottelua myös sen kanssa, kuinka läheltä kotia kykenemme tarjoamaan päiväkoti- ja koulupaikan. Pitkät matkat aamuin illoin ovat raskaita lapsille ja aikuisille, sekä pois perheen yhteisestä ajasta. Helsingissä maantieteellisesti lyhytkin matka voi tuoda ajallisesti pitkän lisän arkeen.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *